maanantai 26. marraskuuta 2012

Korkkareiden historia

Jos säikähdit otsikkoa, älä pelkää. Lupaan että kerron teille mielenkiintoisia seikkoja korkkareide historiasta. Itseäni historia ei yleensä jaksa kiinnostaa, mutta kun se liittyy kenkiin niin teen poikkeuksen. Toivon, että tekin kiinnostutte, niin kuin minä.

Nykyään korkoja löytyy joka lähtöön. On kiila-, tolppa ja piikkikorkoja. Korot ovat olennainen osa juhlapukeutumistamme. Korkokengät ovat naisen itsetunnon kohottajia, kaunistajia ja ties mitä muuta, mutta tiesitkö, että ne ovat alun perin miehen keksimät.




Ensimmäisiä korkojen käyttäjiä olivat teurastajat muinaisessa egyptiasstä. He käyttivät korkkareita suojellakseen jalkojaan sotkeutumasta vereen.
Korot auttoivat ratsastusmiesten jalkoja pysymään jalustimilla 1500-luvulla. Korkosaappaista tulee osa miesten muotia. Korot ovat n. 7.5-10 cm. Maailmalle muoti on levinnyt Ranskan hovin kautta. Pian naisetkin halusivat itselleen nuo "ihmekengät".

Kuvassa chopinet, eli Medicin korkkarit. Pitäisitkö itse?

High-Heels (1)14-vuotias pienikokoinen Katarina de Medici naitetaan lapsimorsiammena Ranskan kuninkaalle. Hän teettää itselleen korkokengät muodin vuoksi, mutta ennen kaikkea lisätäkseen pituutta. Hän toivoi pituuden lisäävän myös uskottavuutta. Neiti jäikin historiaan korkkareidensa ansiosta ( joiden pukemiseen tarvittiin kaksi palvelijaa avuksi).













1700-luvulla ihailtiin Madame de Pompadourinia ja hänen pienikokoisia jalkojaan. Ihailijat teippasivat jalkojaan mahtuakseen pieniin kenkiin.
Massojen ulottuville korot tulevat 1800-luvulla. teollinen tuotanto alkaa ja saavuttaa vuosisadan lopussa Amerikan.
Roger Vivier, Diorin kenkäsuunnittelija,  lanseeraa vuonna 1953 stiletot, joissa viehättää vaara. Superkorkeat kengät kielletään sisätiloissa, syynä pelko lattioiden tuhoutumisesta.
 
2000-luvun keskeisin kenkäikoni on kukas muukaan, kuin Sinkkuelämää sarjan naiset ja ennen kaikkea Carrie Bradshaw.
Nykyään korot vain nousevat ja kilpaakin kengillä juostaan. Valikoimat ovat valtavia. Ne joilla ei ole varaa luksus brändeihin löytävät mieluiset korkkarit ketjuliikkeistä. Korot ovat ja tulevat kai aina olemaan muodikkaat.


Lähteet: Korkojen historia Merja Määttänen Sara 8/2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti